1 Temmuz 2011 Cuma

DÜNYA'NIN ESENİ KAYDI !

        


11 Mart günü Japonya’yı sarsan büyük deprem Dünya’nın dönüş hızını artırdı, gün kısaldı, gezegenin ekseni kaydı.

NASA’dan jeofizikçi Richard Gross 8,9’luk depremin Dünya’nın dönüş hızını artırarak 24 saatlik bir günü 1.8 mikro saniye (saniyenin milyonda biri kadar) kısalttığını belirtti.


Gross, daha önce 1.6 mikro saniye olarak açıklanan rakamın yeni ölçümlerden sonra 1.8 olarak düzeltildiğini; yeni verilere ulaştıkça bu rakamın değişiklikler gösterebileceğini de ekledi.





Uzmanlara göre aslında yaşananlar bir buz patencisinin buzda daha hızlı dönmek için kollarını içe doğru kapatmasından çok da farklı değil. Aynı şekilde bir deprem sırasında kütle kayması Ekvator’a ne kadar yakın gerçekleşirse bu durum Dünya’nın dönüş hızını o kadar artırıyor.

Dünyada bir gün 24 saat, yani 86.400 saniye sürüyor. Yıl boyunca mevsimsel değişikliklerden ötürü 1 milisaniye (1000 mikro saniye) değişiklik yaşanabiliyor.
ABD Jeolojik Araştırma Kurumu’ndan Kenneth Hudnut ilk gelen bilgilere göre depremin Japonya’daki ana adada 2,5 metre kadar kayma yarattığını ayrıca Dünya’nın ekseninde 17 santimetre kayma yaşandığı açıklandı.

Uzmanlar, depremin kaya kütlelerini kaydırarak kütle dağılımını değiştirmesi sonucu Dünya’nın ekseninde oluşan kaymayı şöyle açıklıyor:

“Bu kayma Dünya’nın dönüşünü birazcık sarsıntılı biçimde etkilese de gezegenimizin uzaydaki eksenine herhangi bir etkisi olmamıştır. Böyle bir değişim ancak Güneşin, Ayın ve gezegenlerin çekim kuvveti gibi dış etkiler sonucunda oluşabilir.”

Büyük depremlerin bundan önce de Dünya’nın dönüşünü etkilediği biliniyor. Çok şiddetli depremlerin bir günün kısalmasına sebep oldukları kaydedilmişti.

Geçtiğimiz yıl meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki Şili depremi de Dünya’nın dönüş hızını artırarak bir günü 1.26 mikro saniye kısaltmıştı. 2004’te Sumatra’da meydana gelen 9.0 şiddetindeki depremden sonraysa bir gün 6.8 mikro saniye kısalmıştı.

Japonya depreminin etkileri henüz sona ermiş değil. Daha düşük şiddetteki artçıların da az da olsa etki etmeye devam ettiği biliniyor. Bu şimdiye kadar Japonya’da kaydedilen en şiddetli deprem olmakla birlikte 1900’den beri de Dünya’da meydana gelen en büyük beşinci deprem. Tokyo’nun kuzeydoğu kıyısından 373 kilometre açıkta ve Sendai şehrinin 130 kilometre doğusunda meydana gelen deprem sonrası oluşan dev tsunami Japonya’nın kuzeydoğu kıyılarını vurdu. İlk depremin ardından 6.0 veya daha büyük ölçekte en az 20 artçı deprem meydana geldiği belirtiliyor.

1 yorum:

  1. Sayın blog yöneticisi gerçekten güzel paylaşımlar yapıyorsunuz.Altın alyans olarak bu paylaşımların devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil

Linkwith